Hoe was ik mijn geweven draagdoek?


Vele doeken worden na het weefproces niet gewassen. Het advies is daarom om je gloednieuwe draagdoek voor het eerste gebruik te wassen. De meeste draagdoeken krimpen na de eerste wasbeurt, dit is volkomen normaal en tijdens het weven wordt hier rekening mee gehouden.

Door het wassen worden de draden gefixeerd en het weefsel ‘fluft’ als het ware op. Na het wassen zul je zien dat de kleur van je doek vaak iets intenser wordt. Ook voelt de doek minder glad aan. Bovendien voorkom je door te wassen dat de draden in het weefsel gaan schuiven en dunne kwetsbare plekken in je doek veroorzaken.

loom versus bloom
Hier zie je duidelijk wat er gebeurt na een eerste wasbeurt. De doek ‘fluft’ op en de kleur wordt intenser.


Voordat je begint met wassen check je je draagdoek, daarna begint het echte werk.

1: volg ALTIJD het waslabel van de draagdoek.

2: een delicate blend (denk aan wol, bamboe en/of zijde) moet meestal met de hand gewassen worden. Ook hiervoor geldt: check het label.

3: gebruik geen wasverzachter, dit maakt de draden van je doek glad waardoor deze kunnen schuiven, ook knoopt je doek minder makkelijk.

4: gebruik wasmiddel zonder optische bleekmiddelen, deze zorgen ervoor dat je wasgoed witter lijkt in daglicht. Ze staan erom bekend om schadelijk te zijn voor delicate stoffen.  

5: een katoenen draagdoek kun je prima met andere kleding van gelijke kleuren wassen, stop je wasmachine in dit geval niet te vol en denk erom dat er aan de andere was geen ritsjes of scherpe randjes zitten.

6: alle overige blends was je beter apart.

 

Hoe droog ik mijn geweven draagdoek?

1: volg ALTIJD het waslabel van de draagdoek

2: vermijd de droger, je doek kan er extra door krimpen, slijt sneller en is minder lief voor het milieu 

3: droog een delicate blend liggend, dit voorkomt doorhangplekken

 

Extra tips

 

1: Strijken kan je draagdoek sneller soepel maken, check het waslabel om te zien of en op welke temperatuur jouw draagdoek gestreken mag worden.

2: Ben je van plan om je draagdoek een langere tijd niet te gebruiken? Rol deze dan op ipv vouwen, hiermee voorkom je permanente kreukels.

3: Nare vlek in je draagdoek? Behandel deze met ossengalzeep, 10 minuutjes in laten werken en goed uitspoelen.

 

Hoe verzorg ik mijn rekbare draagdoek van Bam&Boe?

De rekbare doeken van Bam&Boe zijn gemaakt van 95% bamboe viscose en 5% elastan. Net als katoen kan bamboe textiel nog iets krimpen. Voor alle modellen kleuren wasmiddel gebruiken, met name ook voor de ‘tribal’ en gestreepte draagdoek.

1: Check je doek en houd je ALTIJD aan het waslabel
2: Koud wassen
3: Bleken niet mogelijk
4: Niet strijken
5:Niet in wasdroger
6:Niet chemisch reinigen

Let op: De tribal draagdoek is een doek die bedrukt is met een print. Deze dien je de eerste keer (en daarna af en toe) koud te wassen zonder wasmiddel met een kopje natuurazijn in het wasverzachter bakje. Dan krimpt de doek minimaal en blijven de kleuren mooier. Houd er rekening mee dat bedrukte doeken een tint lichter (kunnen) worden door het wassen.

Nu je weet hoe een draagdoek moet wassen is het tijd om er een uit te zoeken! Bekijk hier ons assortiment.

Mocht al deze informatie je doen duizelen, stuur ons gerust een berichtje via onze facebookchat. Onze draagconsulenten zitten voor je klaar en beantwoorden met liefde je vragen! Mailen kan natuurlijk ook altijd: hallo@heymamalou.nl